Finest Planning

“”

"Sparen voor je (klein)kind?

Bij het openen van een spaarrekening voor je kind, let je waarschijnlijk op de rente. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld wat er met het geld gebeurt als je kind 18 wordt.
Veel ouders, grootouders en andere familieleden zetten geld opzij voor hun kind of kleinkind. Bijvoorbeeld voor een studie of andere opleiding, of om hem of haar een startkapitaal te geven bij het verlaten van het ouderlijk huis.

Bij de meeste banken kun je een speciale kinderspaarrekening openen. Vaak is de rente op een kinderspaarrekening wat hoger dan op een gewone spaarrekening. Maar dat lijkt aantrekkelijker dan het is, want een hogere rente gaat doorgaans gepaard met wat meer strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het saldo pas van zo’n rekening worden opgenomen zodra het kind 18 wordt.

Beleggen

In plaats van te sparen, kunt je ook beleggen voor je kind. Steeds meer banken en beleggingsinstellingen bieden beleggingsrekeningen voor kinderen aan. Beleggen levert op lange termijn naar verwachting een hoger rendement op dan sparen. Keerzijde is dat je bij beleggen het risico loopt dat de beleggingen minder waard worden. Het is daarom verstandig om voor je gaat beleggen een plan te maken om de risico’s te beperken. Dat doet je bijvoorbeeld door de beleggingen breed te spreiden.

Een belangrijke vraag is of je de rekening opent op naam van je (klein)kind of op je eigen naam. Hiervoor zijn verschillende aandachtspunten:

  1. Vermogensrendementsheffing. Spaargeld van minderjarige kinderen wordt opgeteld bij het belastbare vermogen van de ouders. Je betaalt dus belasting over het vermogen van je kind, of het nu op je eigen naam staat of op naam van je kind. Maar zodra je kind 18 wordt, betaalt het zelf belasting over geld dat op zijn of haar eigen rekening staat.
  2. Schenkbelasting. Je mag als ouder jaarlijks maximaal € 5.428 (cijfer 2019) belastingvrij sparen of beleggen op de rekening van je kind (grootouders maximaal € 2.173). Voordeel van een rekening op naam van je (klein)kind is dat er dan later geen schenkbelasting hoeft te worden betaald. Dat is vooral relevant als het om hoge bedragen gaat die niet uitsluitend zijn bedoeld voor een studie of andere opleiding.
  3. Beschikking over het geld. Als je kind een eigen rekening heeft, mag het van zijn of haar achttiende doen wat het wil met het geld. Als je wilt voorkomen dat het geld opgaat aan zaken waarvoor je het niet hebt bedoeld, kun je herroepelijk schenken. Een andere manier om grip op het geschonken geld te houden, is door een rekening onder bewind te openen.
  4. Bewustwording. Als je kind een eigen rekening heeft, kan dat bijdragen tot een betere bewustwording van financiële zaken. Je kind leert dan vanaf zijn of haar achttiende al omgaan met geld en financiële risico’s. In de Week van het geld (25 tot en met 29 maart) is dit jaar overigens speciale aandacht voor hoe kinderen leren omgaan met geld.

12 March 2019 15:12